Genul literar romantic – de la apariție până astăzi

 video: Cartea și povestea de dragoste


Dialog cu scriitori, editori, critici și profesori de literatură despre cel mai popular și mai contestat gen literar

Romantismul este o mișcare culturală care a apărut la sfârșitul secolului al XVIII-lea în Germania și Anglia și s-a răspândit în Occident pe parcursul secolului al XIX-lea, până în anii 1850. Se exprimă în literatură, pictură, sculptură, muzică, politică și dans și se caracterizează prin dorința artistului de a explora toate posibilitățile artei pentru a-și exprima dispozițiile: el este astfel o reacție a sentimentului împotriva rațiunii. , exalțând misterul și fantasticul și căutând evadarea și desfătarea în vis, morbid și sublim, exotismul și trecutul, idealul sau coșmarul unei sensibilități pasionale și melancolice. Valorile sale estetice și morale, ideile și temele sale noi nu au întârziat să influențeze alte domenii, în special pictura și muzica.

După o perioadă de glorie, în secolul 19, romantismul s-a demodat treptat, iar autorii de vârf și criticii i-au contestat tematica și șabloanele. Cu toate acestea, genul s-a perpetuat masiv în literatura de consum și în cinematografie.

Romanticii au acordat dintotdeauna atenție vieții interioare a omului - spiritualitate, sentimente, emoții, precum și separarea individului uman, alteritatea și individualitatea lui. Dominanța sentimentului asupra rațiunii a fost și o revoltă împotriva realității existente și a normelor sociale în vigoare în ea. Metoda cunoașterii lumii avea să devină nu empirism, ci artă. Eroul literar romantic tipic este un rebel motivat de mari pasiuni precum dragostea sau ura. Acest erou se caracterizează printr-un caracter extraordinar și conflictual; el singur se răzvrătește împotriva normelor sociale sau luptă pentru a-și apăra patria. Cel mai important sentiment pentru un romantic este dragostea, mai ales nefericită și tragică, dar întotdeauna atotcuprinzătoare și puternică.

În contextul său actual, genul romantic continuă să evolueze și să se schimbe pentru a reflecta atitudinile și valorile în schimbare ale societății. Există o tendință în creștere către romane de dragoste multiculturale și LGBTQ+, care prezintă personaje și povești diverse. În ciuda acestui fapt, temele centrale ale dragostei, pasiunii și relațiilor rămân în centrul genului.

Mai departe:

Curs Teleșcoala TVR - Romantismul

Romance literary genre – from the apparition until today

Romantismul în literatură și în filme

Comentarii

New Wansait+