Reconstrucție 3D: cetatea Poenari (Argeș)

 

video de Mugur Aurelian Popescu

Cetatea Poenari a fost o construcție cu totul și cu totul specială în țările române. Poate doar Cetatea Neamțului și Castelul Bran să îi fi semănat. Este unul dintre puținele castelepropriu-zise, în vârf de munte, natural apărate și doar cu rol seniorial. Ea s-a aflat în posesia domnitorilor Țării Românești, unde toate celelalte fortificații erau curți bisericești întărite.

Cetatea Poenari, situată pe un vârf de munte în județul Argeș, a fost inițial construită în secolul al XIV-lea de Negru Vodă. Ulterior, Vlad Țepeș a extins cetatea, adăugând turnuri și ziduri pentru a o transforma într-o fortăreață împotriva otomanilor. Cetatea a servit drept reședință secundară pentru Vlad Țepeș și este asociată cu numeroase legende, inclusiv cea în care Vlad a scăpat de urmăritorii turci potcovind caii invers.

Castelul i-a fascinat permanent pe pasionații de istorie. Reconstrucții ale ei au fost frecvente, fie ca machete, fie chiar reconstrucții la scară. O replică a Cetății Poenari se află și în Parcul Carol din București (vezi https://lapasprinoras.blogspot.com/2012/06/inserare-in-parcul-carol-bucuresti.html)

Comentarii