"Crulic, drumul spre dincolo", documentar artistic, video integral

Documentarul "Crulic, drumul spre dincolo" este un film de animatie de lung metraj. A fost produs in 2011 in Romania si a rulat la multe festivaluri de film in tara si din strainatate. A fost premiat la Locarno, Istanbul, Annency, Cottbus, Varsovia, Premiile Gopo. A fost prezentat la Sibiu la Astra Film Festival.
Este unul dintre cele mai bune si mai profunde filme romanesti, incluzand si lungmetrajele artistice pe aceasta lista. In centrul sau se afla povestea unui roman care a murit in inchisorile poloneze in timp ce se afla in greva foamei. Cazul a provocat scandal cu ceva timp in urma si a dus la demisia ministrului de externe roman din acea perioada, profesorul Adrian Cioroianu.Fara a ignora incarcatura politica si publica a subiectului, documentar pune insa accentul pe latura individuala a povestii, pe aspectele ei profund umane. Este o fictiva autobiografie a lui Crulic, reconstituita din copilarie si pana dupa moarte, cu o mare naturalete si cu extrem de mult umor, de calitate, paradoxal oarecum intr-un film cu asa o tematica si asa un subiect.
Alegerea animatiei ca tehnica de realizare a fost dictata de moartea protagonistului si de imposibilitatea de a-i spune altfel povestea. Imaginile sunt insa extraordinare, intr-o gama expresionista, cu o mare valoare artistica. Filmul este unul perfect, unul caruia nu-i lipseste nimic si care nu are nimic in plus. LINK SPRE FILMUL INTEGRAL PE YOUTUBE | LINK SPRE SITEUL OFICIAL AL FILMULUI

Regizor: Anca Damian
Senarist: Anca Damian
Voci: Sandrine Bonnaire, Vlad Ivanov, Jamie Sives

Comentarii

New Wansait+