Romantismul în literatură și în filme


Genul literar romantic își are rădăcinile în Europa medievală și este caracterizat de povești despre cavalerism și dragoste curtenească. De-a lungul timpului, genul a evoluat pentru a cuprinde o gamă largă de povești despre dragoste, pasiune și relații. Romanele de dragoste sunt de obicei adresate femeilor și prezintă adesea o protagonistă feminină puternică, independentă, care se îndrăgostește de un erou romantic și atrăgător.

În ceea ce privește istoria sa, genul romantic poate fi urmărit până la lucrări medievale precum „Tristan și Iseult” și „Cântecul lui Roland”. În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, genul a devenit mai popular odată cu ascensiunea romanului, iar autori precum Jane Austen, surorile Bronte și Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve au scris romane clasice de dragoste, cum ar fi „Mândrie și prejudecată” „. Wuthering Heights” și „Frumoasa și Bestia”.

Astăzi, genul romantic continuă să fie unul dintre cele mai populare și cele mai vândute genuri din lume, cu milioane de cititori de pe tot globul. Scriitorii de romantism contemporani includ Nicholas Sparks, Nora Roberts și Dan Brown, care au scris numeroase best-seller-uri precum „The Notebook”, „The Inn Boonsboro Trilogy” și, respectiv, „The Da Vinci Code”.

În contextul actual, genul romantic continuă să evolueze și să se schimbe pentru a reflecta atitudinile și valorile în schimbare ale societății. Există o tendință în creștere către romane de dragoste multiculturale și LGBTQ+, care prezintă personaje și povești diverse. În ciuda acestui fapt, temele centrale ale dragostei, pasiunii și relațiilor rămân în centrul genului.



video: Romantismul în literatură


video - Romantismul în filme

Texte reprezentative:

Johann Wolfgang Goethe Suferinţele tânărului Werther;
ro – teatru radiofonic
Novalis, Imnuri către noapte; E. T. A. Hoffmann, Spărgătorul de nuci, Ulciorul de aur; Samuel Taylor Coleridge, Balada bătrânului marinar; George Gordon Byron, Poemele orientale; Victor Hugo, Legenda secolelor, Prefaţa la Cromwell, Mizerabilii; Alfred de Musset, Nopţile; Edgar Allan Poe, Aventurile lui Arthur Gordon Pym, Povestiri groteşti şi extraordinare, Corbul; Mihail Lermontov, Demonul. / vezi Programa Literatură universală, clasa a XII-a


video - Romantismul în literatura română


video: Romantismul în artă

Comentarii

New Wansait+