webcast - Mihail Bulgakov - Maestrul și Margareta

Prezentarea lui Mihail Bulgakov și a celei mai importante opere a sa, Maestrul și Margareta. Audio din cadrul proiectului Clasa vie, realizat de Asociația Culturală Vis-a-vis. Text și lectura: Adriana Moca.





Pe 15 mai se împlinesc 131 de ani de la nașterea dramaturgului și romancierului de origine ucraineană Mihail Afanasievici Bulgakov născut la Kiev, în 1891. Vă invităm să ascultați un scurt fragment din “Maestrul și Margareta”, roman inițiatic, satiră a regimului sovietic și alegorie filozofică, în interpretarea actriței Adriana Moca. / extras din newsletterul proiectului LINK




capodopere ale literaturii universale / literatura rusă / literatura modernă

Mikhail Afanasyevich Bulgakov a fost un important scriitor și dramaturg sovietic din prima jumătate a secolului 20. Romanul său cel mai cunoscut, Maestrul și Margareta, a fost publicat postum. Este considerat una dintre capodoperele secolului al XX-lea.

Cartea a fost scrisă în Uniunea Sovietică între 1928 și 1940, în timpul regimului lui Stalin. O versiune cenzurată a fost publicată în revista Moscova în 1966–1967, după moartea scriitorului. Manuscrisul a fost publicat în volum în 1967, la Paris. A circulat o versiune samizdat, care includea părți tăiate de cenzorii oficiali, iar acestea au fost încorporate într-o versiune din 1969 publicată la Frankfurt. Romanul a fost publicat de atunci în mai multe limbi și ediții.

Subiectul este o vizită a diavolului în Uniunea Sovietică oficial atee. Maestrul și Margarita combină elemente supranaturale și comedia neagră, sfidând clasificarea într-un singur gen. Mulți critici îl consideră a fi unul dintre cele mai bune romane ale secolului al XX-lea, precum și cea mai importantă dintre satirele sovietice.

Comentarii

New Wansait+